De Hobbiton filmset

Een bezoek aan de Hobbiton Filmset

Tijdens onze ontdekkingstocht door Nieuw-Zeeland in onze gehuurde camper, bereikten we een punt op onze reis waar we al lang naar uitkeken: het bezoeken van Hobbiton, de filmset van de wereldberoemde “Lord of the Rings”-films. Ondanks enige tegenzin van mijn gezinsleden, kon mijn enthousiasme voor het universum van Tolkien niet worden getemperd. De kans om de visuele meesterwerken van Peter Jackson in het echt te aanschouwen, was simpelweg te verleidelijk om te negeren.

Hoewel ons avontuur dreigde te worden overschaduwd door verhalen over hoge toegangsprijzen en massatoerisme, besloten we dit deel van Midden-aarde toch met open armen te ontvangen. De vraag spookte echter door ons hoofd: zouden we de magie van de films kunnen ervaren zonder afgeleid te worden door het toeristische aspect? Uiteindelijk viel de drukte reuze mee omdat er maar 1 tourbus per keer naar de filmset gaat waardoor het aantal mensen waarmee je Hobbiton verkent nooit meer is dan de groep van 1 bus.

Vanaf het moment dat we onze bestemming naderden, nam ons gevoel van avontuur al snel de overhand. Ons welkom bestond niet uit hobbits, maar uit een nieuwsgierig kijkend schaap bij de toegangspoort, wat ons meteen deed glimlachen en liet beseffen dat we op het punt stonden een andere wereld te betreden.

Welkom in Hobbiton

Nieuwsgierige schapen
Een nieuwsgierig schaap verwelkomt ons

Eenmaal aangekomen was het de busrit naar de set die diende als een overgangsritueel van onze wereld naar die van de hobbits. De chauffeur, die ons met anekdotes vermaakte over hoe de set aanvankelijk werd afgebroken na de “Lord of the Rings”-trilogie en later permanent werd heropgebouwd voor de “Hobbit”-films, wist onze nieuwsgierigheid nog verder op te wekken.

 

The Green Dragon Inn

the green dragon inn
De Green Dragon Inn is 7 dagen per week geopend

Toen de hobbitnederzetting zich voor onze ogen ontvouwde met The Green Dragon Inn op de voorgrond, voelde het alsof we letterlijk een stap terug in de tijd zetten. De weelderigheid van het landschap, gekoppeld aan de authentieke architectuur van de pub, de molen, en de oude brug, vormde het perfecte decor voor ons avontuur.

Met elke stap die we zetten tijdens de begeleide tour door Hobbiton, groeide ons ontzag voor de ongelooflijke aandacht voor detail. De hobbitwoningen, elk uniek in ontwerp en karakter, waren omringd door levendige tuinen, en schenen een eigen verhaal te vertellen. Het was duidelijk dat er geen moeite was gespaard om deze plaats zo levensecht mogelijk te maken. Het is alsof de Hobbits hier echt wonen, er komt zelfs rook uit de schoorstenen!  het is net alsof alle Hobbits zich even hadden verstopt, misschien aan het lunchen waren in de Green Dragon of aan het werk waren op het land en zodra wij weer weg zijn verder zouden gaan met hun dagelijkse leven in Hobbiton.

BAG END

bag end hobbit huisjes
Het ondergrondse huis van de Hobbits Bilbo en Frodo Balings.

Een van de absolute hoogtepunten was uiteraard Bag End, het huis van Bilbo en Frodo. De gids gaf ons voldoende tijd om dit moment in te drinken en ons voor te stellen hoe de hobbits hier leefden, compleet met het toepasselijke bord No admittance except on party business. Dit liet ons glimlachen en herinnerde ons aan de hartelijke en uitnodigende sfeer die zo kenmerkend is voor de hobbits.

Terwijl we onze weg vervolgden langs de pittoreske paden en bruggen, kwam aan elke hoek een nieuw fascinerend detail naar boven, waardoor ons bezoek met elk moment specialer werd. De levenslust van Hobbiton was niet enkel zichtbaar in de zorgvuldig onderhouden tuinen of de hobbitwoningen zelf, maar ook in de verhalen die onze gids deelde. Elk verhaal droeg bij aan het tot leven brengen van deze plek, waardoor we ons echt deel voelden van de wereld van Tolkien.

Hobbit grot interieur
De gezellige keuken van een hobbit holwoning

Sinds December 2023 is het niet alleen mogelijk om de buitenkant van de holwoningen te bekijken, maar je kunt ook naar binnen om het interieur van dichtbij te zien. Dit nieuwe onderdeel duurt ongeveer 15 minuten en is onderdeel van de totale rondleiding, die zo’n 2,5 uur duurt. Dit heeft het bezoek nog specialer gemaakt!

De Green Dragon taverne

green dragon taverne van binnen
Gezellig toeven bij de Green Dragon

Ons bezoek sloot af in The Green Dragon Inn, waar we over een drankje reflecteerden op onze ervaring. De inn was tot in het kleinste detail perfect nagemaakt, waardoor we ons even echte bewoners van de Shire waanden. Het samenzijn met mijn gezin en andere bezoekers in de warmte van de pub was een moment dat ons nog lang bij zou blijven.

Terwijl we terugkeerden naar de realiteit, was er unaniem gevoel van dankbaarheid onder ons. Hobbiton had meer geboden dan we hadden durven dromen. Deze plek, in Nieuw-Zeeland, bracht niet alleen de verhalen van “Lord of the Rings” tot leven, maar liet ons ook de kracht van verbeelding en gemeenschap ervaren.

Voor iedereen die overweegt Hobbiton te bezoeken, laat dit verhaal een bemoediging zijn. Het is niet zomaar een toeristische attractie, maar een betekenisvolle ervaring die de grenzen van film en realiteit doet vervagen.

Waar bevindt zich de filmset van Hobbiton?

map noord eiland hobbiton
De route naar Hobbiton vanaf Rotorua Campervans

De Hobbiton Filmset is te vinden op de uitgestrekte Alexander Boerderij in de Waikato regio van Nieuw-Zeeland, dichtbij het gezellige plaatsje Matamata. Dit mooie landschap ligt ongeveer 1.5 uur rijden van ons Rotorua Campervans depot, en maar 1 uurtje van Rotorua dus ideaal voor iedereen die aan het begin of aan het einde van hun camper roadtrip door Nieuw-Zeeland Hobbiton wil bezoeken.

Bezoekers gaan meestal met hun camper  naar Hobbiton, genietend van de goede wegen en het mooie uitzicht van Nieuw-Zeeland onderweg. Als je niet zelf wil rijden en liever wilt genieten van het Hobbit landschap dan zijn er tal van bedrijven die tours naar Hobbiton aanbieden vanuit de grotere steden zoals Auckland, Hamilton en Rotorua. Deze tours zijn vaak inclusief de entree kosten en een rondleiding, wat het makkelijk maakt om zonder zorgen naar de Shire te reizen, je word daan vaak vanaf de camping opgehaald en ook weer terug gebracht.

Beste Tijd om te Bezoeken

Elk seizoen in Nieuw-Zeeland heeft zijn eigen charme, dus wanneer je Hobbiton het beste kunt bezoeken hangt echt af van wat je zelf leuk vindt. De zomermaanden van december tot februari zijn warm en het landschap staat vol in bloei, waardoor alles er nog mooier uitziet, al is het dan ook wel het drukste. Als je de drukte wilt ontlopen maar toch van goed weer wilt genieten, probeer dan te gaan in de lente (september tot november) of de herfst (maart tot mei). De wintermaanden van juni tot augustus zijn rustiger en Hobbiton heeft dan een mysterieuze sfeer met minder bezoekers en soms mist, wat goed past bij de Midden-aarde sfeer.

Kosten

Toegang tot de Hobbiton Filmset kost wel wat, maar is het zeker waard voor grote fans en mensen die gewoon nieuwsgierig zijn. De prijzen verschillen per type rondleiding. De standaard rondleiding, inclusief een drankje bij The Green Dragon Inn, is het populairst. Er zijn ook avondrondleidingen met diner beschikbaar, wat een onvergetelijke ervaring biedt. Voor de meest recente ticketprijzen en opties, kun je het beste de officiële website van Hobbiton bekijken of direct contact opnemen. Kijk ook naar eventuele familiepakketten of kortingen voor groepen.

Tips & Praktische Info

  • Boek op Tijd: Zorg dat je jouw plekje verzekert door ruim van tevoren te boeken, vooral tijdens de drukke vakantieperiodes.
  • Draag Comfortabele Schoenen: Je gaat best wat lopen, vaak op oneffen paden, dus draag schoenen waar je goed op kunt lopen.
  • Wees Voorbereid op Elk Weer: Het weer in Nieuw-Zeeland kan snel veranderen. Neem kleding voor zowel regen als zon mee, want de rondleidingen gaan bijna altijd door.
  • Neem je Camera Mee: Je mag foto’s maken en je zult zeker prachtige dingen zien die je wilt vastleggen. Laat je drone wel thuis, tenzij je speciale toestemming hebt.
  • Verblijf in de Buurt: Om echt het meeste uit je bezoek te halen en misschien zelfs een mooie zonsopkomst of zonsondergang mee te pikken, overweeg dan om in Matamata of in je camper in de omgeving te verblijven.

Tot slot

Een bezoek aan Hobbiton is als een stap in een andere wereld, een plek vol verbeelding, liefde en een diep respect voor de verhalen die het heeft geïnspireerd. Of je nou al jaren fan bent van Tolkien of gewoon op zoek bent naar een bijzondere ervaring, de prachtige landschappen en knusse hobbit-holletjes van de Shire staan klaar om je mee te nemen naar een wereld vol wonder en magie.

Namarie!

Jeroen en Lorraine
Rotorua Campervans

Meer dan 27 jaar ervaring in het reizen met de camper in Nieuw Zeeland en 16 jaar ervaring met het verhuren van Campers In Nieuw-Zeeland

Onze service, faciliteiten en deskundige aanwijzingen zullen ervoor zorgen dat uw reis een avontuur wordt om nooit te vergeten. Laat uw droomavontuur werkelijkheid worden bij Rotorua Camper Vans.